Drożdże posłodzić i odstawić. Mąkę wysiekać z masłem, dodać jajka, drożdże z cukrem (powinny być płynne) i śmietanę. Zarobić ciasto. Poczekać, by odpoczęło.
Następnie rozwałkować jak na pierogi. Wykroić kółka, na każde dać kawałek obranego jabłka. Złożyć na pół, skleić, ułożyć na blasze natłuszczonej masłem, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec na złoty kolor - 20 minut w temp. 180 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje gęś nadziewaną kaszą i grzybami, podaną...
Zielone babeczki...
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, mąkę przesianą z proszkiem do pi ...
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...
Na kruchym spodzie!