
W małej miseczce połączyć ze sobą roztopione masło, sok z cytryny i świeżo zmielony pieprz. Blachę piekarnikową wyłożyć folią aluminiową i cieniutko posmarować odrobiną płynnego masła. Na tak przygotowanej blaszce ułożyć ryby, po czym posmarować je maślano-cytrynową miksturą.
Pomidory i cebulę drobno pokroić, następnie wymieszać ze sobą, dodając koncentrat pomidorowy. Doprawić kolendrą, kminem rzymskim i tabasco. Pomidorową kołderkę równomiernie ułożyć na rybnych filetach. Na wierzch dać tarty ser żółty zmieszany z rozdrobnionym chlebem.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 minut (piec, aż ryba będzie miękka i da się ją łatwo dzielić widelcem).
Podawać z brukselką - ugotowaną „al dente", a następnie lekko podsmażoną w oliwie z dodatkiem czosnku i papryczki chili.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa Wachowicz przyrządzi rybę w chrupiącej pomidorowo-serowej...
Podana z zielonym purée!
Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałk ...
Wrzątek posolić, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić makaron i ugotować al dente (4 minuty).Czo ...
Znany w całej Galicji gulasz z gęsich żołądków.