Solidny zastrzyk witamin!
Idealne na drogę, w góry czy do szkoły...
Polska gąska po włosku, czyli cienko skrojony wędzony filet z gęsi domowej...
Przystawka na wieczerzę wigilijną.
Austriacka wersja doskonale znanego u nas sosu majonezowego.
Idealna przystawka na wigilijny stół! Świętą tuż tuż...
Belgijski przysmak z włoskiego warzywa;-)
Zaskakujące połączenie smaku oleju dyniowego, pestek i twarogu...
Zaskakujące połączenie smaku oleju dyniowego, pestek i twarogu...
Chleb z... kaszy;-) Bez glutenu!
Myśląc o PRL-u, mówię o smalcu... Lecz nie o takim z "mięsnego", a o domowym smalczyku z jabłkiem!
Jeden z najbardziej znanych przepisów kuchni Żydów galicyjskich.
Wariacja na temat sałatki greckiej - w wydaniu Ewy z lodową i serem kozim!
Kiełbasę usmażyć na patelni lub upiec na grillu. Pieczywo...
Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać...
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę...
Śliwki namoczyć w wodzie, rozgotować, zmiksować...
Sałatę porwać do miski. Z pomarańczy i grapefruita wyciąć filety...
Lub jak kto woli jajecznica inaczej...
Dodatek do knedli, pierogów lub pieczeni...
Kiełbaski, pokrojoną w plastry kaszankę i boczek upiec na grillu...
Orzechy laskowe uprażyć i obrać ze skórki. Wrzucić do miksera...
Cytryny przeciąć wzdłuż na pół, położyć na patelni...
Śliwki wypestkować, nie docinając do końca. W miejsce pestek...
Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku i obrać ze skórki...
Siemię lniane wsypać do miksera...
Szpinak umyć i osuszyć. Rozrzucić...
Mrożone truskawki wrzucić do miksera...
Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier...
Mięso przełożyć do zamykanego naczynia...
Składniki zmiksować lub wycisnąć...
Domowa pieczeń...
Świetne na przystawkę...
Drożdże przełożyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić...
Śliwki umyć, wyjąć pestki. Owoce przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa...
Ogórki dokładnie umyć. Odciąć czubki...
omidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne...
Na rozgrzanym oleju zeszklić bardzo drobno posiekaną cebulę...
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na centymetrowe kawałki...
Słodkie śniadanie;-)