/ Przepisy / Frytki z cukinii

Opis przygotowania

Z cukinii odciąć końce. Przekroić wzdłuż na 4 części, następnie podzielić na mniejsze kawałki (2-3, co zależy od wielkości warzyw).

Jajko wybić na talerz, przyprawić solą i pieprzem. Roztrzepać. Do bułki tartej zetrzeć parmezan. Wymieszać.

Cukinie obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku, opanierować w bułce z parmezanem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Upiec na złoty kolor w temp. 220 st. C.

Podawać z sosem. Liście bazylii drobno posiekać. Wrzucić do moździerza. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny. Przyprawić solą i rozetrzeć. Wlać oliwę. Wymieszać z majonezem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 319
Ewa gotuje - odc. nr 319

Ponieważ kuchnia włoska od wielu lat cieszy się niezmiennym powodzeniem,...

 

Podobne przepisy

Pesto z natki marchewki

Znakomity dodatek do kremowych zup i makaronów;-)

Pokusa Janssona

Zapiekanka ziemniaczana ze szprotkami...

Pasztet z cukinii i marchewki

Absolutnie bez mięsa!

Ziemniaki po irlandzku

Z boczkiem i serem cheddar...

Wróć do listy przepisów