Do miski wsypać sól, dorzucić posiekany liść laurowy, rozgniecione ziarenka ziela angielskiego, paprykę, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeżo zmielony pieprz. Wymieszać.
Mięso dość gęsto nakłuć wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. Przełożyć do miski i natrzeć suchą marynatą.
Szynkowar natłuścić masłem klarowanym. Do środka włożyć przyprawioną szynkę i liść laurowy. Zamknąć i wstawić do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie szynkowar włożyć do garnka z wrzątkiem – wcześniej na dnie umieścić lnianą ściereczkę lub pieluchę tetrową. Szynkę parzyć w temp. 75-80 st. C przez 2 ½ - 3 godzin (do czasu, aż mięso osiągnie temp. 70-72 st. C). Po tym czasie wyjąć i odstawić. Gdy ostygnie, schłodzić w lodówce (12 godzin).
Szynkowar otworzyć, zlać płyn (jest dobrą bazą do sosów). Naczynie zanurzyć na chwilę we wrzątku, następnie wyjąć szynkę. Pokroić i podawać z pieczywem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W sobotę przed Niedzielą Palmową Ewa odwiedzi gminę tradycyjną wytwórnię...
Młode ziemniaki umyć, przekroić na pół. Ułożyć na blasze. Skropić oliwą. Oprószyć gru ...
Spora dawka witaminy C!
Cukinie umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeżeli ...
Absolutnie bez mięsa!