Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy

Ciasteczka serowe z marmoladą

Mąkę przesiać na stolnicę...

Karkówka po flisacku

Karkówkę natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę...

Krupnik na żołądkach

ołądki dokładnie umyć i obrać z błon. Przełożyć do garnka, zalać wodą...

Zapiekanka w dyni

Z dyni odciąć górną część, środek wydrążyć. Posolić i wstawić na ok. 15 minut do piekarnika...

Ciasto migdałowe

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Oberiba

Kalarepy obrać i pokroić w słupki, ziemniaki i cebulę w kostkę...

Panczkraut

Ziemniaki i kapustę ugotować w oddzielnych garnkach...

Karminadle

ięso przełożyć do miski. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem...

Karbinadle

Mięso przełożyć do miski, wymieszać z mielonym śledziem...

Szpajza

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć...

Dyniowa z jabłkiem

Dynię pokroić na kawałki. Ułożyć na blasze – na papierze do pieczenia. Skropić oliwą...

Gęsie nóżki z kaszotto

Nóżki oprószyć solą. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem...

Jabłecznik z lukrem z białek

Miękkie masło utrzeć mikserem. Porcjami dodać cukier...

Rosół z kaczki

Z kaczki odciąć nóżki, skrzydełka i, w razie konieczności, szyję...

Nóżki i piersi kaczki confit

Nóżki i piersi natrzeć solą z każdej strony. Włożyć do zamykanego pojemnika...

Tort z kremem cytrynowym i bezą

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Schab w sezamowej panierce

Mięso oczyścić z błon. W środku zrobić otwór i włożyć do niego śliwki...

Sałatka z zielonych pomidorów

Pomidory i cebulę pokroić w plastry. Wymieszać i odstawić na chwilę...

Kapuśniak na żeberkach wędzonych

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę...

Cud miód jabłka z gruszkami

Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Kartoflanka

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wywarem...

Puszysty sernik z sosem malinowym

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem...

Serowiec

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać...

Mus śliwkowy z kakao

Śliwki umyć, wyjąć pestki. Owoce przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa...

Wieprzowina z kapustą w cieście francuskim

Liście kapusty wrzucić do osolonego wrzątku. Parzyć przez ok. 3 minuty...

Śliwki pod kruszonką

Na stolnicę wysypać mąkę krupczatkę...

Gulasz wieprzowy

Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzać smalec...

Sałatka z papryki i ogórków

Z papryk wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w paski...

Krem z białych warzyw

Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...

Gratin

Formę żaroodporną (26 cm x 26 cm) wysmarować masłem. Śmietankę wymieszać z mlekiem...

Ciasto imprezowe

Wiórki, kaszę i cukier wsypać do słoika. Zalać wódką, zakręcić i schować do lodówki na całą noc...

Prażonka

Kociołek wyłożyć liśćmi kapusty. Warzywa pokroić w talarki...

Szaszłyki wołowe

Wołowinę pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Ogórki małosolne

Ogórki dokładnie umyć. Odciąć czubki...

Beza z kremem kokosowym i malinami

Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy staną się sztywne...

Zupa śliwkowo-rabarbarowa

Śliwki wypestkować. Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki...

Roladki z jarmużem i mus z rabarbaru

Schab pokroić na plastry i cienko rozbić...

Ciasto z rabarbarem

Na stolnicę przesiać mąkę tortową, dosypać krupczatkę...

Dorsz na bloku solnym

Filety podzielić na mniejsze kawałki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem...

Makrela na wieszaku

Sprawioną tuszkę przyprawić wewnątrz solą i pieprzem...

poprzednia| 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | następna | stron: 45