
Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać na stolnicę lub kuchenny blat. Zrobić dołek, wsypać sól, wlać rozpuszczone drożdże oraz łyżkę oliwy. Wymieszać nożem, następnie rękoma wyrobić ciasto. Przykryć miską i zostawić do wyrośnięcia (wystarczy 15 minut).
Blachę piekarnikową posmarować oliwą i wysypać mąką. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć palcami, nadając kształt pizzy. Przełożyć na blachę, ułożyć oliwki, delikatnie je przy tym wciskając. Skropić oliwą, tłuszcz rozsmarować pędzelkiem. Ciasto oprószyć suszonym oregano i solą.
Piec przez 20-25 minut w temp. 230 st. C.
Podawać na ciepło lub na zimno z oliwą i octem balsamicznym (na talerzyk wlać najpierw oliwę, następnie odrobinę octu balsamicznego).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kuchnia włoska uznawana jest za jedną z najbardziej zmysłowych na świecie,...
Sałatę porwać do miski. Z pomarańczy i grapefruita wyciąć filety...
Peruwiański street food...
Cebule pokroić, zalać 2 1/2 l wody, posolić, dodać 3 łyżki cukru. Postawić na ku ...
W miseczce wymieszać odcedzone z zalewy oliwki oraz pokrojone na kawałki plasterki ło ...