Dla wegetarian;-)
Domowa pieczeń...
Bardzo delikatna zupa na wielkanocny obiad;-)
Na kruchym spodzie!
Umyty i osuszony schab oprószyć solą i pieprzem, natrzeć majerankiem i skropić sokiem z cytryny...
Do rondelka wrzucić masło, wlać olej, ajerkoniak i wodę...
Kaszę wsypać na sito i porządnie wypłukać...
Wołowinę włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, zalać zimną wodą...
Przygotowanie hreczniaków najlepiej zacząć od zrobienia sosu...
Masło rozpuścić na patelni. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Ozorki umyć i oczyścić, włożyć do garnka, wlać zimną wodę, przykryć i gotować przez 20 minut.
Mięso natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Dwa w jednym;-)
Klasyk z Kresów z farszem rybnym;-)
Miód i sodę przełożyć do rondelka, wymieszać i zagotować...
Świetne na przystawkę...
Bez zawijania...
Na miodzie!
Przygotować zakwas. Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną, wodą...
Zamrożony bób wsypać do osolonego wrzątku i gotować do miękkości przez 10-15 minut...
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, cukier waniliowy i kakao, wrzucić masło...
Drożdże przełożyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić...
Mąkę przesiać na stolnicę...
Karkówkę natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę...
ołądki dokładnie umyć i obrać z błon. Przełożyć do garnka, zalać wodą...
Z dyni odciąć górną część, środek wydrążyć. Posolić i wstawić na ok. 15 minut do piekarnika...
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...
Kalarepy obrać i pokroić w słupki, ziemniaki i cebulę w kostkę...
Ziemniaki i kapustę ugotować w oddzielnych garnkach...
ięso przełożyć do miski. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem...
Mięso przełożyć do miski, wymieszać z mielonym śledziem...
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć...
Dynię pokroić na kawałki. Ułożyć na blasze – na papierze do pieczenia. Skropić oliwą...
Nóżki oprószyć solą. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem...
Miękkie masło utrzeć mikserem. Porcjami dodać cukier...
Z kaczki odciąć nóżki, skrzydełka i, w razie konieczności, szyję...
Nóżki i piersi natrzeć solą z każdej strony. Włożyć do zamykanego pojemnika...
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...
Mięso oczyścić z błon. W środku zrobić otwór i włożyć do niego śliwki...
Pomidory i cebulę pokroić w plastry. Wymieszać i odstawić na chwilę...