
Cukinie umyć i pokroić w cienkie plastry lub posiekać na mandolinie - najlepiej od razu wprost do miski. Posolić i odstawić na godzinę.
Po tym czasie dobrze odcisnąć sok, ale go nie wylewać. Do płynu wsypać mąkę i mąkę kukurydzianą. Wymieszać (powinno powstać gęste ciasto). Dorzucić posiekany koperek. Jeszcze raz wymieszać i przelać na cukinię. Wymieszać.
Parmezan zetrzeć do miseczki. Dosypać bułkę tartą.
Ciasto z cukinią równo rozłożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać parmezanem z bułką tartą. Skropić oliwą.
Upiec na złoty kolor w temp. 190 st. C.
Podawać z rukolą, szynką dojrzewającą i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Skropić oliwą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem kuchnia włoska. Kolejny odcinek zacznie się od straciatelli....
Buraczki na ostro!
Znakomita przystawka na wigilijną wieczerzę!
Dodatek do mięs lub sałatek...
Kapustę cienko poszatkować. Przełożyć do garnka, podlać wodą i poddusić ...