/ Przepisy / Bakłażany pod parmezanem

Opis przygotowania

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić posiekaną cebulę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano, kurkumą oraz solą i pieprzem. Wymieszać i odparować.

Bakłażany pokroić w plastry. Ułożyć na desce i oprószyć solą. Gdy pokryją się „rosą”, osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić oliwą. Opiec na suchej patelni grillowej i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Posypać pokrojonym czosnkiem. Nałożyć sos pomidorowy. Na sosie ułożyć kolejne plastry bakłażana, posypać czosnkiem, pokryć sosem. Na sosie ułożyć pokrojoną w plastry i poszarpaną w dłoniach mozzarellą. Posypać tartym parmezanem.

Zapiec w piekarniku (przez ok. 20 minut). Podawać w naczyniu do zapiekania. Udekorować listkami bazylii.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 309
Ewa gotuje - odc. nr 309

Tym razem Ewa odwiedziła Gościniec Banica - gospodarstwo agroturystyczne...

 

Podobne przepisy

Warzywa z grilla na rukoli

Na ruszcie opiec kawałki różnokolorowej papryki...

Zielony barszcz ukraiński

Wiosenna zupa naszych wschodnich sąsiadów...

Pomidorowa z papryką i ogórkami

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Gdy stanie się szklista, dodać paprykę...

Rzodkiewki kiszone

Samo zdrowie!

Wróć do listy przepisów