Tym razem kuchnia włoska. Kolejny odcinek zacznie się od straciatelli. Lody na pierwsze danie? Nic z tych rzeczy, bowiem straciatella to nie tylko deser, lecz również znakomita, a przy tym bardzo prosta w przygotowaniu, zupa - coś w rodzaju bulionu z rozmąconymi jajkami (rzecz jasna z przydomowego kurnika) z dodatkiem tartego parmezanu. Na danie główne Ewa upiecze scarpaccię z cukinią. To nic innego jak niezbyt gruby placek z cieniutko pokrojonym kabaczkiem. Nazwa wywodzi się od włoskiego słowa „carpaccio”, które oznacza surowe mięso posiekane w bardzo cienkie plastry. Na deser upiecze włoskie ciasteczka fagottini di ricotta - z powidłami śliwkowymi, ale ciastka będą mieć kształt rożków. W programie Ewa zrobi też domową przyprawę do zup i sosów na bazie lubczyku, aromatyzowaną suszonymi grzybami.
Włoski rosół z jajem;-)
Podobna do pizzy...
Magia lubczyku!
Ciasteczka z ricottą nadziane powidłami;-)