Jajka wybić do miski. Wlać mleko. Posolić. Wsypać szklankę mąki i zmiksować. Dosypać resztę mąki i jeszcze raz zmiksować. Dolać tyle wody, by uzyskać ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki.
Kapustę odcisnąć, a następnie posiekać i przełożyć do ciasta. Dobrze wymieszać.
Smażyć tak samo, jak placki ziemniaczane – na mocno rozgrzanym oleju lub maśle, po 2-3 minuty z każdej strony (aż się przyrumienią). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Podawać z sosem pieczarkowym. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojone grzyby , posolić i smażyć przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż pieczarki zaczną się rumienić. Wlać śmietankę i odparować. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i przełożyć do sosjerki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa przygotuje specjały kuchni regionalnej. Zacznie...
Podany z pesto na jarmużu;-) A jeśli zapomnimy o boczku - będzie wege!
Znakomite smarowidło do pieczywa, jak też sos do makaronu;-)
A do tego konfitura z cebuli;-)
Ogórki dokładnie umyć. Odciąć czubki...