/ Przepisy / Tarta tatin na warzywach

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodac masło i posiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka i wlać 2 łyżki bardzo zimnej wody. Posolić i wymieszac nożem, następnie zagnieśc ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i na ½ godziny schować do lodówki.

Warzywa obrać, pokroić w plastry i ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą i oprószyć solą. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Formę na tartę położyć na papierze do pieczenia i obrysować ołówkiem. Wykorzystując tak przygotowany szablon rozwałkować ciasto.

Dno formy skropić oliwą i posmarować musztardą. Przełożyć podpieczone warzywa. Na wierzch pokruszyć ser feta i przykryć ciastem.

Piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C.

Po upieczeniu posypać rozdrobnioną fetą i udekorować pędami groszku cukrowego.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 417
Ewa gotuje - odc. nr 417

W kolejnym odcinku Ewa ugotuje krupnik wedle tradycyjnej receptury z Podlasia....

 

Podobne przepisy

Zupa-krem z kukurydzy

Meksykański klasyk w orientalnym wydaniu...

Orientalny krem z zielonego groszku

A do tego prażona cebulka;-)

Papryka z kaszą jaglaną

Solidnie nadziana!

Minestrone

Tradycyjna, włoska jarzynówka;-)

Wróć do listy przepisów