Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Zalewajka z maślanką

Opis przygotowania

Grzyby namoczyć. Pokroić w paski, przełożyć do wywaru jarzynowego, dolać wodę, w której się moczyły, przykryć i ugotować.

Boczek pokroić w drobną kostkę. Wysmażyć na patelni. Dorzucić drobno posiekaną cebulę. W razie potrzeby dodać trochę masła. Gdy cebula zacznie się rumienić, przełożyć do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków. Ugnieść.

Zrobić tzw. zalepkę. Maślankę przelać do robota. Dorzucić czosnek. Wsypać mąkę, przyprawić kminkiem i zmiksować. Przelać do wywaru z grzybami. Zagotować.

Do miski nałożyć kulkę ziemniaków z cebulą i boczkiem. Zalać zupą. Udekorować posiekaną natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 413
Ewa gotuje - odc. nr 413

W kolejnym odcinku Ewa przygotuje specjały kuchni regionalnej. Zacznie...

 

Podobne przepisy

Szparagi z szynką i parmezanem

Na przystawkę lub drugie danie...

Krem z cukinii z bryndzą

Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę...

Chłodnik litewski

Botwinka na zimno;-)

Dynia a'la Hasselback

Po szwedzku;-)

Wróć do listy przepisów