Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, podsmażyć na maśle i zalać wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Przykryć i gotować przez 30 minut.
Następnie dodać ogórki starte na grubej tarce, wodę z kiszenia oraz kaszę jaglaną (najpierw przelać wodą na sicie, aby nie była gorzka). Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę i gotować przez 15 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z koperkiem i kleksem kwaśnej śmietany.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem krzątanina w kuchni Ewy zacznie się od przyrządzenia błyskawicznego...
Na wywarze z indyka...
Warzywa, za wyjątkiem pomidorów, pokroić na mniejsze kawałki...
Na leśnych, suszonych grzybach;-)
Tradycyjna potrawa z Podhala zagęszczona zasmażką na słoninie!