Płatki wsypać do litrowego słoika. Dorzucić czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Zalać letnią wodą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni.
Dokładnie w ten sam sposób można przygotowac zakwas żytni, zastępując płatki owsiane mąką żytnią.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tydzień przed Wielkanocą Ewa zacznie przygotowania do świąt. Zrobi aromatyczną...
Przygotować zakwas. Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną, wodą...
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego wywaru...
Kalarepy obrać i pokroić w słupki, ziemniaki i cebulę w kostkę...
Warzywa obrać, zalać wodą. Dodać cebulę opieczoną na ruszcie lub patelni (bez tłuszcz ...