Masło roztopić w garnku. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, wsypać ryż i podsmażyć. Zalać wodą. Posolić.
Szafran wsypać do szklanki. Zalać wrzątkiem. Wymieszać. Wlać do ryżu i ugotować.
Papryki dokładnie umyć, odciąć górę, usunąć gniazda nasienne.
Jajka wybić do miski i roztrzepać widelcem. Przelać do ryżu. Dodać pokrojoną fetę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i nałożyć do wydrążonych papryk. Każdą przykryć odciętą częścią i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekać przez ½ godziny w temp. 180 st. C.
Podawać z sosem pomidorowym (cebulę wystarczy przesmażyć na maśle z czosnkiem i dodać domowy przecier).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem krzątanina w kuchni Ewy zacznie się od przyrządzenia błyskawicznego...
Z papryką;-)
Francuska... kartoflanka? O nie - to coś wykwintnego!
Dodatek do pieczywa...
Razem z natką!