/ Ewa, ugotuj nam to!

Odc. 1

 

Dorsz w papilotach

 

4 polędwiczki z dorsza

sok z cytryny

sól

pieprz biały

pomidorki koktajlowe

1 papryka żółta

1 duża marchewka

4 gałązki rozmarynu

4 plasterki cytryny (dość grube)

1 łyżka oleju arachidowego

 

Rybę przyprawić z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Warzywa pokroić, przełożyć do miski. Wlać olej, wymieszać.

Z papieru do pieczenia wyciąć cztery arkusze. Na każdy nałożyć trochę warzywnej „sałatki”, ułożyć rybę, na filety dać po plasterku cytryny i gałązce rozmarynu, przykryć drugą porcją sałatki. Zawinąć i wstawić do piekarnika (20 minut, 200 st. C).

Podawać z kaszotto i sosem pietruszkowym.

 

Kaszotto miodowe

 

1 szklanka kaszy pęczak

1 cebula

1 łyżka miodu

½ szklanki miodu pitnego

1 ½ szklanki bulionu warzywnego

100 g sera koziego

1 łyżka masła koziego

garść rukoli

kilka orzechów włoskich

 

Cebulę drobno posiekać i skarmelizować w miodzie. Dodać kaszę, wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Zalać miodem i odparować. Gotować do miękkości, podlewając ciepłym bulionem. Pod koniec dodać ser kozi (jeśli używamy twardego, to należy zetrzeć go na tarce), masło, lekko przesiekane orzechy oraz poszarpaną rukolę.

 

Sos pietruszkowy

 

garść posiekanej pietruszki

2-3 ząbki czosnku

sól

kilka łyżek oliwy

 

Czosnek rozgnieść z solą. Wsypać drobno posiekaną pietruszkę, wlać oliwę i dokładnie wymieszać.

 

Odc. 2

 

Szarpana wołowina

 

1 ½ kg wołowiny, np. łopatki

sól

1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej

½ łyżeczki papryki ostrej

olej do smażenia

3-4 cebule

3-4 ząbki czosnku

1 butelka czerwonego wytrawnego wina

 

do podania:

sałata z gruszką

ogórki kiszone lub małosolne

pieczywo razowe

 

sałata z gruszką:

1 sałata lodowa

1-2 marynowane gruszki

garść prażonych orzechów laskowych

 

dressing:

2-3 łyżki zalewy z gruszek

szczypta soli

2-3 łyżki oliwy

 

Mięso natrzeć solą i przyprawić papryką. Obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Dorzucić cebule pokrojone w piórka, po chwili dodać posiekany czosnek. Zalać winem. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 2-3 godziny.

Mięso wyjąć, przełożyć na deskę, poszarpać. Sos zmiksować i zredukować lub zagęścić mąką.

Wołowinę podawać z sosem, sałatą i pieczywem.

Sałatę poszarpać do miski, dodać pokrojone gruszki, posypać siekanymi ortzechami laskowymi. Polać sosem (składniki wystarczy wymieszać w słoiczku) i od razu postawić na stole.

 

Odc. 3

 

Sakiewki schabowe z kapustą kiszoną

 

½ kg schabu bez kości

sól

pieprz

sok z cytryny

masło klarowane do smażenia

kapusta kiszona

kilka borowików suszonych (same kapelusze)

kilka śliwek suszonych w dymie

kawałek pora na „tasiemki”

 

Mięso pokroić w plastry, przykryć folią i mocno rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i odstawić.

Grzyby namoczyć w wodzie. Podgotować. Wyłowić i pokroić na kawałki. Kapustę odcisnąć z marynaty. Przełożyć do garnka. Podlać odrobiną wody, w której moczyły się grzyby i gotować, aż zmięknie. Odcisnąć.

Na każdy plasterek mięsa nałożyć kapustę, trochę grzybów i suszoną śliwkę. Zrobić sakiewkę, związać „tasiemką” z pora.

Obsmażyć na maśle – w naczyniu żaroodpornym. Podlać resztą wody spod grzybów. Przykryć i wstawić na godzinę do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.

Podawać z sałatką ziemniaczaną. Sos z pieczenia można zredukować lub zagęścić mąką i również podać na stół.

 

Sałatka ziemniaczana

 

4 ziemniaki sałatkowe

1 cebula czerwona

2 ogórki kiszone lub konserwowe

natka pietruszki do dekoracji

 

sos:

2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy

olej z pestek winogron

1 łyżka miodu

 

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Wystudzić i pokroić w plastry. Przełożyć do miski. Wymieszać z pokrojonym ogórkiem i plastrami cebuli. Zalać sosem (składniki wystarczy połączyć). Udekorować natką pietruszki.

 

Odc. 4

 

Zapiekanka z kartofli w stylu lasagne

 

filet z piersi indyka

sól

pieprz

olej lub oliwa do smażenia

1 cebula

2 duże marchewki

100 ml wina białego

surowy boczek

4 duże ziemniaki

250 g mozzarelli

sól

pieprz kolorowy

tymianek suszony

 

Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, przesmażyć na patelni – na mocno rozgrzanym oleju lub oliwie. Dodać cebulę. Gdy się zezłoci, wrzucić marchewkę startą na tarce jarzynowej. Podlać winem, wymieszać i zredukować.

Boczek pokroić w dość grube plastry i wyłożyć nimi dno i boki naczynia do zapiekania. Ziemniaki pokroić w plastry (wcześniej można je podgotować, lecz nie jest to konieczne). Ułożyć na boczku – mniej więcej połowę.

Nałożyć mięso z cebulą i marchewką. Przykryć drugą warstwą ziemniaków. Ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. przyprawić solą i kolorowym pieprzem oraz roztartym w dłoniach oregano. Wstawić do piekarnika (180 st. C, 45 minut).

Na stół podawać w całości.