Odc. 1
Dorsz w papilotach
4 polędwiczki z dorsza
sok z cytryny
sól
pieprz biały
pomidorki koktajlowe
1 papryka żółta
1 duża marchewka
4 gałązki rozmarynu
4 plasterki cytryny (dość grube)
1 łyżka oleju arachidowego
Rybę przyprawić z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Warzywa pokroić, przełożyć do miski. Wlać olej, wymieszać.
Z papieru do pieczenia wyciąć cztery arkusze. Na każdy nałożyć trochę warzywnej „sałatki”, ułożyć rybę, na filety dać po plasterku cytryny i gałązce rozmarynu, przykryć drugą porcją sałatki. Zawinąć i wstawić do piekarnika (20 minut, 200 st. C).
Podawać z kaszotto i sosem pietruszkowym.
Kaszotto miodowe
1 szklanka kaszy pęczak
1 cebula
1 łyżka miodu
½ szklanki miodu pitnego
1 ½ szklanki bulionu warzywnego
100 g sera koziego
1 łyżka masła koziego
garść rukoli
kilka orzechów włoskich
Cebulę drobno posiekać i skarmelizować w miodzie. Dodać kaszę, wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Zalać miodem i odparować. Gotować do miękkości, podlewając ciepłym bulionem. Pod koniec dodać ser kozi (jeśli używamy twardego, to należy zetrzeć go na tarce), masło, lekko przesiekane orzechy oraz poszarpaną rukolę.
Sos pietruszkowy
garść posiekanej pietruszki
2-3 ząbki czosnku
sól
kilka łyżek oliwy
Czosnek rozgnieść z solą. Wsypać drobno posiekaną pietruszkę, wlać oliwę i dokładnie wymieszać.
Odc. 2
Szarpana wołowina
1 ½ kg wołowiny, np. łopatki
sól
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
½ łyżeczki papryki ostrej
olej do smażenia
3-4 cebule
3-4 ząbki czosnku
1 butelka czerwonego wytrawnego wina
do podania:
sałata z gruszką
ogórki kiszone lub małosolne
pieczywo razowe
sałata z gruszką:
1 sałata lodowa
1-2 marynowane gruszki
garść prażonych orzechów laskowych
dressing:
2-3 łyżki zalewy z gruszek
szczypta soli
2-3 łyżki oliwy
Mięso natrzeć solą i przyprawić papryką. Obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Dorzucić cebule pokrojone w piórka, po chwili dodać posiekany czosnek. Zalać winem. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 2-3 godziny.
Mięso wyjąć, przełożyć na deskę, poszarpać. Sos zmiksować i zredukować lub zagęścić mąką.
Wołowinę podawać z sosem, sałatą i pieczywem.
Sałatę poszarpać do miski, dodać pokrojone gruszki, posypać siekanymi ortzechami laskowymi. Polać sosem (składniki wystarczy wymieszać w słoiczku) i od razu postawić na stole.
Odc. 3
Sakiewki schabowe z kapustą kiszoną
½ kg schabu bez kości
sól
pieprz
sok z cytryny
masło klarowane do smażenia
kapusta kiszona
kilka borowików suszonych (same kapelusze)
kilka śliwek suszonych w dymie
kawałek pora na „tasiemki”
Mięso pokroić w plastry, przykryć folią i mocno rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i odstawić.
Grzyby namoczyć w wodzie. Podgotować. Wyłowić i pokroić na kawałki. Kapustę odcisnąć z marynaty. Przełożyć do garnka. Podlać odrobiną wody, w której moczyły się grzyby i gotować, aż zmięknie. Odcisnąć.
Na każdy plasterek mięsa nałożyć kapustę, trochę grzybów i suszoną śliwkę. Zrobić sakiewkę, związać „tasiemką” z pora.
Obsmażyć na maśle – w naczyniu żaroodpornym. Podlać resztą wody spod grzybów. Przykryć i wstawić na godzinę do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.
Podawać z sałatką ziemniaczaną. Sos z pieczenia można zredukować lub zagęścić mąką i również podać na stół.
Sałatka ziemniaczana
4 ziemniaki sałatkowe
1 cebula czerwona
2 ogórki kiszone lub konserwowe
natka pietruszki do dekoracji
sos:
2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
olej z pestek winogron
1 łyżka miodu
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Wystudzić i pokroić w plastry. Przełożyć do miski. Wymieszać z pokrojonym ogórkiem i plastrami cebuli. Zalać sosem (składniki wystarczy połączyć). Udekorować natką pietruszki.
Odc. 4
Zapiekanka z kartofli w stylu lasagne
filet z piersi indyka
sól
pieprz
olej lub oliwa do smażenia
1 cebula
2 duże marchewki
100 ml wina białego
surowy boczek
4 duże ziemniaki
250 g mozzarelli
sól
pieprz kolorowy
tymianek suszony
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, przesmażyć na patelni – na mocno rozgrzanym oleju lub oliwie. Dodać cebulę. Gdy się zezłoci, wrzucić marchewkę startą na tarce jarzynowej. Podlać winem, wymieszać i zredukować.
Boczek pokroić w dość grube plastry i wyłożyć nimi dno i boki naczynia do zapiekania. Ziemniaki pokroić w plastry (wcześniej można je podgotować, lecz nie jest to konieczne). Ułożyć na boczku – mniej więcej połowę.
Nałożyć mięso z cebulą i marchewką. Przykryć drugą warstwą ziemniaków. Ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. przyprawić solą i kolorowym pieprzem oraz roztartym w dłoniach oregano. Wstawić do piekarnika (180 st. C, 45 minut).
Na stół podawać w całości.