/ Przepisy / Babka z marchewką

Opis przygotowania

Drożdże pokruszyć do miski. Zalać ½ szklanki ciepłej wody, dodać startą marchewkę, szklankę mąki oraz jajka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto zwiększy objętość, wsypać resztę mąki, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Wlać roztopione, lekko przestudzone masło. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki na babę – do ½ wysokości. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto podrosło.

Piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.

Po wystudzeniu udekorować lukrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 326
Ewa gotuje - odc. nr 326

Choć Ewa uwielbia kuchnię międzynarodową i będąc za granicą zawsze kosztuje...

 

Podobne przepisy

Kogel-mogel z owocami

Socjalistyczna odpowiedź na zabaglione...

Ciasteczka z marchewki

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na stolnicę przesiać mąkę z pros ...

Placek krucho-drożdżowy z jabłkami

Drożdże wymieszać z cukrem. Odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysieka ...

Sernik czekoladowy na herbatnikach

Dużo czekolady i kajmaku...

Wróć do listy przepisów