/ Przepisy / Perliczka na miodzie

Opis przygotowania

Perliczkę moczyć przez kilka godzin w solance. Wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć pieprzem.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Mniej więcej połowę włożyć do środka tuszki – wraz z czosnkiem. Spiąć wykałaczkami i związać dratwą. Nóżki skrępować.

Perlicę przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Obłożyć plastrami boczku. Dookoła dać jabłka i posiekane orzechy. Wlać miód pitny.

Przykryć i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 160 st. C. Piec przez 1 ½ do 2 godzin. Od czasu do czasu polać mięso sosem spod pieczenia. Po godzinie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze przez 20-30 minut w temp. 200 st. C.

Przygotować kaszę. Masło rozgrzać w garnku. Wrzucić i podsmażyć posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać grzyby suszone (te, na których gotowany był wywar do zupy). Wsypać kaszę. Przesmażyć. Podlewać wywarem jarzynowym i gotować do miękkości. Przyprawić solą. Rozłożyć na półmisku. Udekorować pietruszką.

Po upieczeniu perliczkę ułożyć na kaszy. Sos zmiksować i przelać do sosjerki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 326
Ewa gotuje - odc. nr 326

Choć Ewa uwielbia kuchnię międzynarodową i będąc za granicą zawsze kosztuje...

 

Podobne przepisy

Łosoś w cieście francuskim

Z łososia odciąć skórę. Rybę podzielić na mniejsze kawałki...

Świąteczna rolada z boczku

Z mięsem mielonym...

Indyk z rodzynkami i rozmarynem

Rodzynki zalać białym winem lub wodą. Odstawić, by napęczniały. Solidny kawał indycze ...

Wątróbka cielęca z rusztu

Z dresingiem szałwiowym!

Wróć do listy przepisów