Choć Ewa uwielbia kuchnię międzynarodową i będąc za granicą zawsze kosztuje miejscowych przysmaków, to gdy wraca do kraju, chętnie sięga po receptury tradycyjnej kuchni polskiej. Dlatego też w kolejnym programie powróci do rodzimych przepisów, inspirowanych kuchnią staropolską. Na dobry początek zrobi zupę piwną na boczku i grzybach. Po zupie przyjdzie czas na danie główne. Ewa poda perliczkę, która przed laty była bardzo popularna na polskich, szlacheckich stołach, a cieszyła się uznaniem ze względu na niezwykle delikatne mięso, przypominające w smaku dziczyznę. A ponieważ znane nam współcześnie desery pojawiły się w kuchni polskiej stosunkowo późno i wcześniej, na zakończenie wystawnych biesiad, jadano różne produkty, jak chociażby owoce, sery czy młode warzywa, to idąc tym jarzynowym tropem, kończąc obiad Ewa zaproponuje ciekawą fuzję tradycji ze współczesnością. Upiecze babę z marchewką.
Polewka po staropolsku warzona...
Nadobna perlica boczkiem rumianym otulona.
Baba z marchwią utartą lukrem bogato inkrustowana...