Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasteczka słoneczka

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło. Posolić i posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Do dołeczka dać śmietanę i żółtka. Przesiąkać i wyrobić. Ciasto przełożyć do zamykanego pojemnika i na 2 godziny wstawić do lodówki.

Białka utrzeć z cukrem pudrem.

Schłodzone ciasto zagnieść i rozwałkować na grubość 2-3 mm. Wyciąć krążki. Z jednej strony posmarować lukrem i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Wstawić na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Do powideł dodać kakao i wymieszać. Połowę ciasteczek posmarować powidłami (po stronie bez lukru). Skleić z resztą ciastek. Boki też posmarować powidłami, następnie obtoczyć w mielonych orzechach i ułożyć na paterze.

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 469
Ewa gotuje - odc. nr 469

Ten rok jest dla Ewy wyjątkowy. Równo 30 lat temu zdobyła tytuł Miss Polonia,...

 

Podobne przepisy

Brownie

Ciasto czekoladowe i lody waniliowe;-)

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Bezglutenowe! Z kremem na bazie mascarpone;-)

Ciasto śliwkowo-gruszkowe

W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ...

Cud miód jabłka z gruszkami

Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Wróć do listy przepisów