W miseczce wymieszać wszystkie warzywa (wcześniej pokroić je na kawałki). Wycisnąć sok z limonki. Wlać oliwę. Wymieszać.
Na papier do pieczenia nałożyć trochę mieszanki jarzynowej. Na warzywach umieścić kawałek dorsza. Oprószyć solą i pieprzem. Przykryć porcją warzyw i szczelnie zawinąć (końce związać dratwą). Tak działać do wyczerpania składników.
Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. C. Podawać z ryżem i sosem pietruszkowym.
Ryż przesmażyć na patelni, na mocno rozgrzanej oliwie. Gdy ziarenka staną się szkliste, zalać wodą, przyprawić solą i kurkumą. Wymieszać i gotować do miękkości. W razie potrzeby dolać wody.
Czosnek rozgnieść z solą w moździerzu. Wsypać drobno posiekaną pietruszkę. Wlać oliwę. Wymieszać.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Są tacy, którzy na rowerze jeżdżą przez cały rok. Ewa Wachowicz woli jednak,...
Ryba w warzywnym sosie!
W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną – do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny...
Z orzechami i suszonymi śliwkami!
Wigilijna ryba nieco inaczej...