Rybę wypatroszyć, odciąć łeb i płetwy, usunąć łuski. Pokroić w dzwonka, z obu stron przyprawić solą oraz pieprzem i odstawić do lodówki na godzinę.
Kapustę odcisnąć i przesiekać. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wody, dorzucić żurawinę i przyprawy. Przykryć i gotować do miękkości.
Karpia obtoczyć w mące i usmażyć na maśle klarowanym. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Kapustę odparować. Gdy zacznie sie smażyć dodać masło. Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu umieścić rybę. Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po zapieczeniu posypać natką pietruszki. Podawać z cząstkami cytryny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć tym razem gotowanie zacznie się od góralskiej zoproski, czyli wywodzącej...
A do tego zielone szparagi...
Orientalna wersja ryby po grecku...
Filety podzielić na mniejsze kawałki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem...
Z delikatnym purée;-)