/ Przepisy / Sznycle z dorsza

Opis przygotowania

Filety drobno posiekać, przełożyć do miski. Wybić jajko. Przyprawić solą i białym pieprzem. Wsypać natkę pietruszki i bułkę tartą. Wyrobić. W razie potrzeby dosypać trochę bułki tartej. Wlać śmietankę. Gdy masa przestanie kleić się do ręki, odstawić na chwilę i przygotować purée z topinambura.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zezłoci, dodać obrany i pokrojony na plasterki topinambur. Wymieszać. Po chwili zalać mlekiem i gotować do miękkości.

Z rybnej masy uformować sznycle (dłonie warto zwilżyć wodą). Obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju – na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Topinambur zmiksować, doprawić solą. Na talerzu ułożyć 2-3 sznycle, obok dać trochę sałatki z pomidorków koktajlowych, zrobić kilka kleksów z purée (można użyć rękawa cukierniczego). Udekorować bazylią.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 313
Ewa gotuje - odc. nr 313

W kolejnym odcinku programu Ewa ugotuje zupę cebulową, lecz tym razem na...

 

Podobne przepisy

Dorsz po norwesku z sosem jajecznym

Podany z purée ziemniaczanym i kalafiorem romanesco...

Grillowane roladki z pstrąga

Z boczkiem i zielonymi szparagami;-)

Dorsz z grilla

Ryby podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do zamykanego pojemnika, przyprawić sol ...

Pasta z karpia

Cebulę obrać, następnie zmiksować z obranym ze skóry ogórkiem...

Wróć do listy przepisów