/ Przepisy / Rosół z pierożkami

Opis przygotowania

Mąkę zaparzyć gorącą wodą (stopniowo wlać niepełną szklankę wrzątku i wymieszać nożem). Gdy zrobią się kluchy, wybić jajko. Posiekać, następnie wyrobić ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Przykryć i odstawić na ok. 20 minut.

Po tym czasie podzielić na pół i rozwałkować. Wyciąć prostokąty. Na każdy nałożyć trochę kiełbasy słoikowej (wcześniej przełożyć ją do miski i rozdrobnić). Złożyć i skleić w ten sposób, by powstały kwadraty. Na brzegu można zrobić wzorek, używając widelca. Podobnie postąpić z resztą ciasta.

Pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Wyłowić i przełożyć do zimnej wody. Odcedzić na sicie.

Ułożyć na dnie głębokiego talerza. Zalać rosołem. Dorzucić kawałek ugotowanej marchewki. Udekorować posiekaną natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 477
Ewa gotuje - odc. nr 477

Wielka Sobota, więc potrawy będą świąteczne! Zresztą nie tylko potrawy,...

 

Podobne przepisy

Krem z ziemniaków i pora

Ziemniaki i seler pokroić w kostkę, przesmażyć w garnku na maśle...

Zupa z kurczakiem i ananasem

Podudzia umyć, włożyć do garnka. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą...

Barszcz czerwony ze śmietaną i ziemniakami

Zaskakuje smakiem z powodu wody z... kiszonych ogórków.

Wróć do listy przepisów