Z porów odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na pół, przepłukać ciepłą wodą i pokroić w półplastry. W garnku rozgrzać ½ kostki masła, wrzucić pokrojone pory, posolić i zblanszować na małym ogniu.
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do porów. Wymieszać i zalać wodą mineralną. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Przykryć, zwiększyć ogień i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie zmiksować i przetrzeć przez gęste sitko. Dorzucić ½ kostki zimnego masła.
Podawać z grzankami usmażonymi na oliwie lub maśle i kleksem gęstej śmietany. Udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprosi na potrawy inspirowane kuchnią międzynarodową. Będzie...
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Lekko wystudzić, obrać i pokroić na plastry ...
Marchewkę obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć w garnku...
Znakomita przystawka na wigilijną wieczerzę!
Zupa na czerwonym winie i czerwonej cebuli...