/ Przepisy / Krem paryski

Opis przygotowania

Z porów odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na pół, przepłukać ciepłą wodą i pokroić w półplastry. W garnku rozgrzać ½ kostki masła, wrzucić pokrojone pory, posolić i zblanszować na małym ogniu.

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do porów. Wymieszać i zalać wodą mineralną. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Przykryć, zwiększyć ogień i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie zmiksować i przetrzeć przez gęste sitko. Dorzucić ½ kostki zimnego masła.

Podawać z grzankami usmażonymi na oliwie lub maśle i kleksem gęstej śmietany. Udekorować natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 507
Ewa gotuje - odc. nr 507

Tym razem Ewa zaprosi na potrawy inspirowane kuchnią międzynarodową. Będzie...

 

Podobne przepisy

Knedle z kapustą i morelami

A do tego konfitura z cebuli;-)

Pesto z liści rzodkiewki i pokrzywy

Do sałatek i makaronu;-)

Krem z cukinii

Z grzanką i fetą;-)

Marynowany imbir

Znakomity dodatek do sushi, ale nie tylko;-)

Wróć do listy przepisów