Paczkę płatków owsianych przesypać do kamionkowego naczynia, dodać kopiatą łyżkę mąki i czosnek, po czym zalać ciepłą wodą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Gotowy zakwas przelać do słoików i wstawić do lodówki (może tam stać nawet 3 tygodnie).
Drobno pokrojony boczek usmażyć na patelni w oliwie - na złoty kolor. Do garnka włożyć białą kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie, posiekany czosnek, suszone grzyby i połowę złocistego boczku. Zalać wodą, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek i trzymać na ogniu ok. 30 minut (biała kiełbasa musi się dobrze ugotować).
Zakwas przecedzić przez sito. Łyżką odcisnąć płatki, by oddały cały swój smak. Zakwas dodać do garnka, doprawić solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na samym końcu zaprawić kwaśną śmietaną.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Drugi odcinek tego autorskiego programu kulinarnego będzie utrzymany w...
Fasolę namoczyć w wodzie - najlepiej przez całą noc. Następnie ugotować
Różyczki kalafiora przełożyć do garnka z gorącym wywarem, ugotować...
Barowy klasyk - w moim wydaniu zamiast flaków są boczniaki!
Selera i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebule też pokroić w kostkę, ale bardzo d ...