Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Gdy stanie się szklista, dodać paprykę pokrojoną w kostkę i smażyć dalej. Po chwili przełożyć do garnka. Z patelni wymyć smak, płyn przelać do garnka. Postawić na kuchence.
Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać słodką paprykę. Gdy się skarmelizuje, zalać odrobiną bulionu, wymieszać i przełożyć do garnka z cebulą i papryką.
Mąkę wymieszać ze śmietaną i przecierem pomidorowym. Zahartować i przelać do zupy.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować tylko chwilę, zwracając uwagę, by jabłka się nie rozgotowały i pozostały jędrne. Jeśli jabłka są kwaśne, zupę można doprawić odrobiną cukru. Podawać udekorowane natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W następnym odcinku Ewa gotuje zaprosi na zaskakującą zupę pomidorową z...
Warzywa, za wyjątkiem pomidorów, pokroić na mniejsze kawałki...
Mocno zakręcona zapiekanka...
Seler zetrzeć na tarce jarzynowej...
Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...