Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Makowiec z kratką

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Dodać żółtka i szczyptę soli. Posiekać nożem. Następnie szybko zagnieść ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i na co najmniej godzinę schować do lodówki.

Po tym czasie podzielić na 2 nierówne części. Większą rozwałkować i wykleić nią tortownicę (średnica 26 cm, dno wyłożone papierem). Spód nakłuć widelcem. Przykryć papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi. Upiec na złoty kolor, przy czym po 15 minutach usunąć papier z obciążeniem.

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć.

Mak sparzyć i 3 razy zmielić w maszynce do mięsa. Stopniowo dodać do żółtek. Dorzucić miękkie masło. Uperfumować esencją waniliową. Zmiksować. Dodać rodzynki i pokrojone migdały. Wymieszać.

Białka ubić z solą. Pianę delikatnie wmieszać do maku z żółtkami.

Podpieczony spód posypać kaszą manną. Nałożyć masę makową. Wyrównać.

Resztę ciasta rozwałkować. Pokroić na paski o szerokości około 2 cm i ułożyć z nich kratkę – na maku.

Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Po wystudzeniu udekorować lukrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 476
Ewa gotuje - odc. nr 476

W sobotę przed Niedzielą Palmową Ewa zacznie przygotowania do Wielkanocy....

 

Podobne przepisy

Ciasto na maślance

Szklankę cukru, 2 całe jajka i 3 żółtka ubić mikserem, dodać szklankę maślanki i cien ...

Tort czekoladowo-kokosowy

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wymieszać. Cia ...

Sernik na jogurcie

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno (można dać szczyptę soli) i utrwal ...

Drożdżówka z kruszonką

Cukier i drożdże rozpuścić w mleku, wmieszać 5 łyżek mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce...

Wróć do listy przepisów