Bataty ugotować. Wystudzić, obrać ze skórki.
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć na sicie.
Tabliczkę czekolady roztopić w misce umieszczonej na garnku z wrzątkiem.
Bataty pokroić na kawałki. Przełożyć do miksera. Dodać pokrojone banany oraz daktyle. Przyprawić cynamonem. Dosypać kakao i mąkę ryżową. Dodać masło orzechowe i płynną czekoladę. Zmiksować.
Pokroić i dorzucić drugą czekoladę. Masę wymieszać i przełożyć do kwadratowej foremki (24 x 24 cm, wyłożona papierem, dno i boki wysmarowane olejem i wysypane kakao).
Wyrównać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piec przez 40-45 minut.
Po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce.
Podawać z sałatką owocową z truskawek, malin i borówek oraz syropu klonowego.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zabierze nas w kulinarną podróż po kuchniach świata. Zacznie...
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na stolnicę przesiać mąkę z pros ...
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć...
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać utarte żółtka, ...
Bez glutenu i bez laktozy - na mleku roślinnym, dla wegan!