/ Przepisy / Parfait kawowo-waniliowy

Opis przygotowania

Jajka i żółtka wybić do miski. Posłodzić i ubić nad wrzątkiem (w tzw. kąpieli wodnej). Gdy cukier się rozpuści odstawić do wystudzenia.

Dodać ubitą na sztywno kremówkę. Wymieszać. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kawę i likier, do drugiej miąższ z laski wanilii i sok z cytryny. Zmiksować.

Na spód foremki wylać masę kawową. Na masę kawową wyłożyć masę waniliową. Lekko przemieszać. Wierzch wyrównać. Wstawić do zamrażarki na 4-5 godzin.

Przed podaniem wyjąć na 5 minut. Pokroić na kawałki. Serwować z sosem malinowym i świeżymi owocami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 422
Ewa gotuje - odc. nr 422

Choć czosnek niedźwiedzi jest pod częściową ochroną i rosnącego dziko zrywać...

 

Podobne przepisy

Sernik amerykański

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zrobi się kogel-mogel, połączyć z ser ...

Snikers

Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wymieszać. Mąkę ostrożnie p ...

Sorbet cytrynowy

Z szampanem!

Szybkie ciasto z owocami

Masło roztopić w garnku. Dodać cukier i cukier waniliowy...

Wróć do listy przepisów