Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier trzcinowy i zimne masło. Wsypać płatki owsiane i posiekać. Wyrobić, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na minimum ½ godziny.
Na patelni roztopić cukier trzcinowy. Z gruszek wyciąć gniazda nasienne, owoce pokroić w dużą kostkę i wrzucić do karmelu. Dodać masło i wymieszać. Gdy gruszki puszczą sok, przełożyć do kokilek. Posypać drobno pokrojonymi orzechami i kruszonką (rozdrobnić w palcach lub zetrzeć na tarce jarzynowej).
Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C (grzałka górna).
Podawać z lodami waniliowymi.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gdy na zewnątrz robi się chłodno, warto o siebie zadbać. Można to zrobić...
Masło roztopić w garnku. Jajka wybić do miski...
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać utarte żółtka, ...
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze sto ...
Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać z zimnym masło. Gdy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk...