Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem, dodając go stopniowo i cały czas ubijając przez ok. 10 minut. Wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać ocet. Zmiksować.
Blachę piekarnikową wyścielić papierem do pieczenia. Łyżką nałożyć pianę, formując dwa okrągłe, dość grube blaty (wcześniej narysować ołówkiem okręgi o średnicy 24 cm – można użyć do tego tortownicy).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 130 st. C i piec przez ok. 45 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i suszyć przez 2-3 godziny. Uwaga: do tortu potrzebny jest jeden blat, drugi można wykorzystać później (w chłodzie beza wytrzyma nawet miesiąc).
Na upieczony blat nałożyć śmietanę ubitą z cukrem waniliowym. Na brzegu zrobić wianuszek z przekrojonych na pół truskawek, na środku usypać kopczyk z pokrojonej na drobne kawałki gorzkiej czekolady. Między czekoladą a truskawkami ułożyć borówki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Można odnieść wrażenie, że grillowanie stało się naszą „dyscypliną...
Buraka pokroić w kostkę, ułożyć na folii aluminiowej, polać miodem, zrobić sakiewkę i ...
Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, ...
Masło roztopić w garnku. Dodać cukier i cukier waniliowy...
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć...