W jednym z poprzednich odcinków Ewa użyła sosu rumianego i obiecała, że wkrótce pokaże, jak samodzielnie przyrządzić go w domu. A ponieważ słowa dotrzymuje, to tym razem gotowanie zacznie właśnie od tego specjału. Jego bazą są kości wołowe albo jeszcze lepiej cielęce, które trzeba zapiec w dobrze rozgrzanym piekarniku. Rzecz jasna demi glace to nie wszystko. Zobaczymy również jak przygotować rosół na kurze i kaczych nóżkach oraz sałatkę jarzynową na warzywach z bulionu i pasztet w słoikach – na gotowanym mięsie, do którego Ewa dorzuci marchewkę oraz drobiową wątróbkę usmażoną z cebulą. Na deser będą strucle drożdżowe z borówkami i kruszonką, czyli po prostu duże jagodzianki.
Innymi słowy: demi glace...
Najlepiej smakuje z... ziemniakami!
Zwana też sałatką polską;-)
Na mięsie z bulionu...
Po prostu duża jagodzianka;-)