ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS DO PROGRAMU "EWA GOTUJE"

/ Moje programy telewizyjne / Ewa gotuje - odc. nr 460

OPIS ODCINKA

Choć Ewa uwielbia polską kuchnię i uważa, że jest jedną z najlepszych na świecie, to od czasu do czasu chętnie sięga po przepisy z różnych stron świata. Zdarza się jednak, że mocno je modyfikuje, wykorzystując to, co w danej chwili akurat ma pod ręką lub może kupić w lokalnym sklepiku. I tak też będzie w tym odcinku. Na pierwsze danie Ewa ugotuje ramen, czyli orientalny bulion. Jakiś czas temu obiła już taką zupę na indyku, więc tym razem zaproponuje bezmięsną wersję tego azjatyckiego rosołu. Kolejna potrawa to z kolei inspiracja kuchnią włoską – zobaczymy jak przyrządzić zapiekankę ziemniaczaną w stylu lasagne (płaty makaronu zastąpią poczciwe kartofle). Na deser będzie francuskie clafoutis. Brzmi wytwornie a to po prostu owoce zapieczone w cieście na… naleśniki! Wedle oryginalnej receptury do clafoutis powinno się użyć świeżych czereśni, najlepiej takich prosto z drzewa. W Zawoi Ewa drzewek owocowych jeszcze się nie dorobiła, w dodatku nie jest pewna czy w surowym, górskim klimacie miałyby szansę obrodzić, ale za to na bazarku dostała piękne morele a jeżyny udało jej się jeszcze zebrać w lesie i to dosłownie kilkaset metrów za domem. –Zresztą w przypadku tego deseru warto pokombinować z różnymi owocami. Jabłka, gruszki a nawet żurawina czy węgierki, powinny świetnie pasować do tego clafoutis. W programie po raz kolejny weźmie udział Adam Borowicz – znany propagator kuchni śląskiej, jak też, o czym nie wszyscy wiedzą, znawca owoców morza, który zdradzi swe sekretne sposoby na przygotowanie krewetek i muli.

INFO

Jeśli nie widziałeś programu na żywo, chcesz lepiej prześledzić przepis lub chcesz gotować z Ewą na żywo - zobacz odcinek na polsatboxgo.pl
POLEĆ ODCINEK

Przepisy z odcinka

Rosół warzywny

Orientalny rosół w wersji wege;-)

Zapiekanka ziemniaczana

W stylu włoskiej lasagne!

Clafoutis

Owoce pod ciastem naleśnikowym...

Wróć do listy odcinków