
Kości porąbać na mniejsze kawałki, przełożyć do brytfanki. Dorzucić obrane warzywa. Posmarować przecierem pomidorowym. Wstawić do piekarnika i zapiekać tak długo, aż kości mocno się zrumienią.
Zalać wodą, dodać wino. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. przykryć i na wolnym ogniu gotować przez kilkanaście godzin (a jeszcze lepiej przez 2 dni). Jeśli płyn nadmiernie odparuje, uzupełnić wodą.
Po tym czasie odkryć i na mocnym ogniu zredukować o połowę. Przełożyć do słoiczków. Używać jako dodatek do zup i bazę do innych sosów.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W jednym z poprzednich odcinków Ewa użyła sosu rumianego i obiecała, że...
Śliwki umyć, wyjąć pestki. Owoce przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa...
Bardzo delikatny i... orzechowy!
Jajka wybić do miski, posolić i zmiksować ręcznym robotem. Dosypać mąkę, dolać ml ...
Myśląc o PRL-u, mówię o smalcu... Lecz nie o takim z "mięsnego", a o domowym smalczyku z jabłkiem!