Kości porąbać na mniejsze kawałki, przełożyć do brytfanki. Dorzucić obrane warzywa. Posmarować przecierem pomidorowym. Wstawić do piekarnika i zapiekać tak długo, aż kości mocno się zrumienią.
Zalać wodą, dodać wino. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. przykryć i na wolnym ogniu gotować przez kilkanaście godzin (a jeszcze lepiej przez 2 dni). Jeśli płyn nadmiernie odparuje, uzupełnić wodą.
Po tym czasie odkryć i na mocnym ogniu zredukować o połowę. Przełożyć do słoiczków. Używać jako dodatek do zup i bazę do innych sosów.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W jednym z poprzednich odcinków Ewa użyła sosu rumianego i obiecała, że...
Mąkę zaparzyć gorącą wodą. Dodać jajko i szczyptę soli. Wyrobić. Rozwałkować bardzo c ...
Cebulę pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i zetrzeć ...
Ugotować bulion warzywny (może być z kostki, do risotto dla 4 osób potrzeba około 2 l ...
Jajka ugotować na twardo. By nie pękały, nakłuć skorupki na szerszym końcu. Ostudzić ...