
Mięso przełożyć do garnka. Dodać warzywa (cebulę opalić nad ogniem). Przyprawić liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dorzucić kilka kawałków suszonych grzybów, wlać sos sojowy. Posolić, zalać wodą i pod przykryciem gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 3 godziny, ale warzywa wyjąć wcześniej, by się nie rozpadły. Gdy rosół zacznie wrzeć zebrać szumowiny.
Podawać z gotowanymi ziemniakami. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Z warzyw zrobić sałatkę. Mięso przerobić na pasztet.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W jednym z poprzednich odcinków Ewa użyła sosu rumianego i obiecała, że...
Spróbujcie grzybowej z koniakiem. Warto, bo alkohol podkreśla smak i aromat darów lasu!
Z wędzonym łososiem;-)
Jeśli robimy obiad dla strażaka, grochówka jest pozycją obowiązkową!
Dekonstrukcja tradycyjnych gołąbków w sosie pomidorowym;-)