Mleko wlać do garnka, dodać masło, posłodzić i podgrzać.
M±kę przesiać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Wlać kilka łyżek ciepłego mleka z cukrem i masłem. Odstawić.
Do drugiej miski dać masło. Posłodzić cukrem pudrem. Wsypać m±kę i lekko zagnie¶ć. Włożyć do lodówki.
Do m±ki z zaczynem wybić jajka. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka z masłem i cukrem. Wymieszać. Następnie wyrobić dłońmi. Przykryć i odstawić do wyro¶nięcia na mniej więcej godzinę.
Przygotować nadzienie. Do wody wsypać m±kę, wlać sok z cytryny. Posłodzić cukrem pudrem. Wymieszać, przelać do garnka i ugotować kisiel. Wrzucić borówki.
Ciasto podzielić na dwie mniej więcej równe porcje. Z każdej zrobić kulę. Rozpłaszczyć i rozci±gn±ć na papierze do pieczenia. Nałożyć borówki. Brzegi zawin±ć i skleić ze sob±. Wraz z papierem przełożyć na blachę piekarnikow±. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać schłodzon± kruszonk±. Odstawić do wyro¶nięcia na 30 minut.
Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piec przez ½ godziny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W jednym z poprzednich odcinków Ewa użyła sosu rumianego i obiecała, że...
Serek i owoce...
M±kę przesiać na stolnicę – wraz z sod± oczyszczon±...
Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. Schłodzić w lodówce. Z zimnego ciasta od ...
Z kardamonem!