/ Przepisy

Krem kalafiorowy z mozzarellą

W garnku rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić ziemniaki...

Pierogi razowe z jabłkami

Mąkę pszenną oraz razową wysypać na stolnicę – tak, by powstał kopczyk...

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Masło roztopić w garnku. Do miski wsypać płatki owsiane...

Krem chrzanowy

Ziemniaki, marchewkę i kawałek selera pokroić w kostkę, białą część pora i cebulę w plasterki...

Szynka na Wielkanoc

Mięso skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, przyprawić majerankiem i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem...

Mazurek marchewkowy

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło...

Schab kresowy

Umyty i osuszony schab oprószyć solą i pieprzem, natrzeć majerankiem i skropić sokiem z cytryny...

Babka z jajem

Do rondelka wrzucić masło, wlać olej, ajerkoniak i wodę...

Rosół z grysikiem

Wołowinę włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, zalać zimną wodą...

Hreczniaki

Przygotowanie hreczniaków najlepiej zacząć od zrobienia sosu...

Kasza jaglana z jabłkami

Kaszę wsypać na sito i porządnie wypłukać...

Zalewajka na ozorkach

Ozorki umyć i oczyścić, włożyć do garnka, wlać zimną wodę, przykryć i gotować przez 20 minut.

Maczanka po krakowsku

Mięso natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Ziemniaczki

Masło rozpuścić na patelni. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

Grzybowa z zakwasem na żur

Grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i zostawić do namoczenia na całą noc...

Kulebiak z dorszem

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać miękkie masło, wysiekać...

Tort miodowy

Miód i sodę przełożyć do rondelka, wymieszać i zagotować...

Ziemniaki w boczku

Ziemniaki podgotować w mundurkach. Wystudzić...

Gołąbki warstwowe

Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć na nim mięso...

Królewicz

Masło przełożyć do garnka, wlać miód, roztopić i wymieszać...

Barszcz czerwony zabielany

Przygotować zakwas. Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną, wodą...

Pierogi z bobem

Zamrożony bób wsypać do osolonego wrzątku i gotować do miękkości przez 10-15 minut...

Babka meksykańska

Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, cukier waniliowy i kakao, wrzucić masło...

Chleb czosnkowy

Drożdże przełożyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić...

Karkówka po flisacku

Karkówkę natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę...

Ciasteczka serowe z marmoladą

Mąkę przesiać na stolnicę...

Krupnik na żołądkach

ołądki dokładnie umyć i obrać z błon. Przełożyć do garnka, zalać wodą...

Zapiekanka w dyni

Z dyni odciąć górną część, środek wydrążyć. Posolić i wstawić na ok. 15 minut do piekarnika...

Ciasto migdałowe

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Oberiba

Kalarepy obrać i pokroić w słupki, ziemniaki i cebulę w kostkę...

Panczkraut

Ziemniaki i kapustę ugotować w oddzielnych garnkach...

Karminadle

ięso przełożyć do miski. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem...

Karbinadle

Mięso przełożyć do miski, wymieszać z mielonym śledziem...

Szpajza

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć...

Dyniowa z jabłkiem

Dynię pokroić na kawałki. Ułożyć na blasze – na papierze do pieczenia. Skropić oliwą...

Gęsie nóżki z kaszotto

Nóżki oprószyć solą. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem...

Jabłecznik z lukrem z białek

Miękkie masło utrzeć mikserem. Porcjami dodać cukier...

Rosół z kaczki

Z kaczki odciąć nóżki, skrzydełka i, w razie konieczności, szyję...

Nóżki i piersi kaczki confit

Nóżki i piersi natrzeć solą z każdej strony. Włożyć do zamykanego pojemnika...

Tort z kremem cytrynowym i bezą

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

poprzednia| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | następna | stron: 24