Do mąki dodać proszek do pieczenia i cukier puder. Wysiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka, dodać sól i miąższ z laski wanilii. Rozmieszać nożem, następnie wyrobić rękoma. W razie potrzeby podsypać mąką. Po wyrobieniu uformować walec i podzielić na dwie nierówne części. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny.
Formę (23 cm x 34 cm) posmarować masłem i wysypać mąką żytnią razową. Większą część schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do foremki, równo rozłożyć i lekko docisnąć. Upiec na złoty kolor w temp. 190 st. C (20-25 minut). Odstawić do wystudzenia.
Białka ubić w misce ze szczyptą soli. Gdy staną się sztywne, małymi porcjami dodać cukier, cały czas ubijając. Wsypać budyń i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na upieczony spód i wyrównać.
Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę rabarbar. Na rabarbar zetrzeć drugą część zimnego ciasta – na tarce o dużych oczkach. Wstawić do pieca nagrzanego do 170 st. C i piec przez 40-45 minut.
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem albo polać lukrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ostatnie dni lata to doskonały czas na kiszenie ogórków. Wystarczą 2-3...
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Dodać miąższ z laski wanilii...
Żeby go przygotować, wcale nie trzeba znać mandaryńskiego;-)
Daktyle pozbawić pestek, pokroić na kawałki, przełożyć do wysokiego naczynia, zalać h ...
Śliwki przekroić na pół i pozbawić pestek. Miękkie masło utrzeć ze szklanką cukru. Gd ...