Ostatnie dni lata to doskonały czas na kiszenie ogórków. Wystarczą 2-3 dni i już mamy smakowity dodatek do dania głównego, czy też składnik wielu sałatek. Ale nie tylko, bowiem z ogórków małosolnych można zrobić doskonałą zupę. I właśnie od ogórkowej na małosolnych zacznie się następny odcinek „Ewa gotuje”. Z kolei danie główne będzie wspomnieniem greckich wakacji. Ewa przyrządzi sakiewki z karkówką wieprzową i warzywami. Potrawa pochodzi właśnie z Grecji, wedle oryginalnej receptury robiona jest na bazie jagnięciny, a nazywa się kleftiko. Deser będzie typowo polski – Ewa upiecze placek z rabarbarem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w garnku na maśle...
Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do zamykanego naczynia. Wlać wino...
Do mąki dodać proszek do pieczenia i cukier puder...