Mąkę pszenną oraz razową wysypać na stolnicę – tak, by powstał kopczyk. Zrobić dołeczek, wlać gorącą wodę, wymieszać nożem i w ten sposób zaparzyć mąkę. Gdy powstaną kluski, znowu zrobić kopczyk, następnie dołeczek, a do dołeczka wybić jajko. Ponownie wymieszać nożem, po czym wyrobić rękoma. Gładkie ciasto zostawić na stolnicy pod przykryciem na ok. 15 minut (będzie się lepiej wałkować).
Przygotować farsz jabłkowy. Owoce umyć i zetzreć na tarce o dużych oczkach. Przyprawić cukrem i cynamonem. Wymieszać.
Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość tak mniej więcej 3 mm. Wyciąć kwadraty, nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić brzegi.
Pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, zostawić je w ukropie dosłownie na minutę, następnie przełożyć na moment do zimnej wody, odcedzić i od razu przesypać na talerz. Podawać z jogurtem naturalnym i cynamonem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tuż po świętach warto zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jak to zrobić?...
Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową (tak, by potrawę można było przykryć i sz ...
Z kociołka!
Wstążki z cukinii w klasycznym sosie z pomidorów.
Z grzybami leśnymi!