/ Przepisy / Policzki z dzika

Opis przygotowania

Dziczyznę przełożyć do zamykanego naczynia, oprószyć solą i pieprzem oraz roztartym w dłoniach tymiankiem. Mięso natrzeć przyprawami, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Zamarynowane policzki obtoczyć w mące, nadmiar strzepać. Obsmażyć na mocno rozgrzanym smalcu (najlepiej od razu w dużym rondlu, by mięsa już nie przekładać). Zalać winem – mięso powinno być zanurzone. Wrzucić czosnek i śliwki. Przykryć i dusić do miękkości przez 2-3 godziny. Od czasu do czasu podlać wywarem jarzynowym. Pod koniec dorzucić świeży rozmaryn.

Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki (najlepiej na mandolinie, ale uwaga – ta odmiana bardzo brudzi dłonie). Przesmażyć na patelni, na mocno rozgrzanym maśle. Podlać octem winnym i odparować. Dodać powidła i sok śliwkowy, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Policzki podawać z sosem, który powstał podczas duszenia (należy przetrzeć go przez sito) oraz marchewką i opiekanymi ziemniakami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 324
Ewa gotuje - odc. nr 324

W 1364 roku krakowski rajca Mikołaj Wierzynek wydał słynną ucztę, którą...

 

Podobne przepisy

Zapiekanka po irlandzku

Pokrojoną cebulę zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić...

Pstrąg pod kartoflem

Pstrąga wypatroszyć, odciąć ogon i głowę - tuż za skrzelami. Naciąć na grzbiecie (wzd ...

Dorsz na parze

W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną – do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny...

Wróć do listy przepisów