/ Przepisy / Krem kalafiorowy z mozzarellą

Opis przygotowania

W garnku rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić ziemniaki, kawałek selera i pietruszkę – wszystko pokrojone w kostkę. Podsmażyć. Dodać seler naciowy oraz białą część pora – pokrojone na plasterki. Po chwili wrzucić posiekaną papryczkę chili. Wymieszać i zalać wodą (ok. 5 szklanek). Przyprawić solą i kurkumą. Dodać różyczki kalafiora, przykryć i gotować do miękkości (ok. 15 minut).

Wrzucić mozzarellę – poszarpaną na mniejsze kawałki. Gdy się rozpuści, zmiksować zupę na gładki krem.

Podawać z chipsami z selera. Warzywo wystarczy pokroić bardzo cienko (np. na mandolinie lub szatkownicy do ogórków), ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku (30-40 minut w temp. 150 st. C). Pod koniec uchylić drzwiczki, by wilgoć „wyszła” na zewnątrz.

Można skropić olejem z pestek dyni.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 269
Ewa gotuje - odc. nr 269

Tuż po świętach warto zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jak to zrobić?...

 

Podobne przepisy

Zupa szpinakowa z fetą

Smaczny krem w wersji wege;-)

Barszcz czerwony ze śmietaną i ziemniakami

Zaskakuje smakiem z powodu wody z... kiszonych ogórków.

Bulgur z warzywami

Kolorowa;-)

Kluski śląskie z jabłkiem

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Ugnieść...

Wróć do listy przepisów