W garnku rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić ziemniaki, kawałek selera i pietruszkę – wszystko pokrojone w kostkę. Podsmażyć. Dodać seler naciowy oraz białą część pora – pokrojone na plasterki. Po chwili wrzucić posiekaną papryczkę chili. Wymieszać i zalać wodą (ok. 5 szklanek). Przyprawić solą i kurkumą. Dodać różyczki kalafiora, przykryć i gotować do miękkości (ok. 15 minut).
Wrzucić mozzarellę – poszarpaną na mniejsze kawałki. Gdy się rozpuści, zmiksować zupę na gładki krem.
Podawać z chipsami z selera. Warzywo wystarczy pokroić bardzo cienko (np. na mandolinie lub szatkownicy do ogórków), ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku (30-40 minut w temp. 150 st. C). Pod koniec uchylić drzwiczki, by wilgoć „wyszła” na zewnątrz.
Można skropić olejem z pestek dyni.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tuż po świętach warto zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jak to zrobić?...
Dodatek do knedli, pierogów lub pieczeni...
Dodatek do potraw, składnik sałatek...
Samo zdrowie!
Dawniej panny na wydaniu buraczkami malowały sobie lico...