Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, dodając stopniowo 6 żółtek. Następnie dodać skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny, wódkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia, oliwę i sól. Delikatnie wymieszać. Dodać pianę z białek.
Przełożyć do wąskiej blaszki (forma wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Piec w temp. 180-190 st. C przez ok. 40 minut. Sprawdzić patyczkiem.
Wyłożyć z formy i pokryć lukrem, zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru. Można dekorować wiórkami kokosowymi.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa Wachowicz przyrządzi rybę w chrupiącej pomidorowo-serowej...
Z całych jabłek usunąć ogonki i gniazda nasienne. Płytko naciąć skórkę (dookoła), aby ...
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Uperfumować cukrem waniliowym...
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, utrwalić cukrem. Dodać żółtka i del ...
Przygotowanie ciasta zacząć od zrobienia masy śliwkowej...