Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto cytrynowe

Opis przygotowania

Ciepłe masło zmiksować z cukrem na masę o lekkiej puszystej konsystencji. Dodać ubite jajka, sok z cytryny i skórkę cytrynow±. Stopniowo dodać przesian± m±kę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.

Ciasto przelać do foremki keksowej o długo¶ci ok. 30 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej m±k±. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C.

Składniki polewy poł±czyć i gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Ciepłe jeszcze ciasto polać polew± - tak, by zalała także boki. Wystudzić.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 26
Ewa gotuje - odc. nr 26

W kolejnym odcinku magazynu kulinarnego "Ewa gotuje" autorka tego programu,...

 

Podobne przepisy

Tarta z kremem różanym

Z truskawkami pod glazur±;-)

Nugat orzechowy

Lekki deser na malinowym lustrze...

Ciasteczka czekoladowe

Na stolnicę przesiać m±kę. Dodać orzechy laskowe, cukier puder, sodę, cynamon i kakao ...

Ptysie z kremem i wi¶niami

Nadzienie narodowe - białe i czerwone!

Wróć do listy przepisów