
Ciepłe masło zmiksować z cukrem na masę o lekkiej puszystej konsystencji. Dodać ubite jajka, sok z cytryny i skórkę cytrynow±. Stopniowo dodać przesian± m±kę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
Ciasto przelać do foremki keksowej o długo¶ci ok. 30 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej m±k±. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Składniki polewy poł±czyć i gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Ciepłe jeszcze ciasto polać polew± - tak, by zalała także boki. Wystudzić.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku magazynu kulinarnego "Ewa gotuje" autorka tego programu,...
M±kę przesiać z proszkiem do pieczenia. W garnku zagotować - stale mieszaj±c - masło ...
W foremkach na babeczki...
M±kę przesiać, wyrobić z masłem (nożem). Dodać cukier i sodę. Zrobić dołek, wybić jaj ...
Cudnie wygl±daj±, znakomicie smakuj±!