ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS DO PROGRAMU "EWA GOTUJE"

/ Moje programy telewizyjne / Ewa gotuje - odc. nr 89

OPIS ODCINKA

W kolejnym odcinku Ewa Wachowicz przyrządzi rybę w chrupiącej pomidorowo-serowej skórce. - Do panierki najlepszy jest ser cheddar. Na świecie to chyba jeden z najpopularniejszych serów. Pochodzi z Anglii, powstaje z mleka krowiego. Jest dość twardy, a w smaku lekko orzechowy. Jeśli nie uda się wam kupić cheddara, z powodzeniem może zastąpić go nasz rodzimy ser żółty typu salami. Warto jednak poszukać, bo przecież czasy PRL-u dawno za nami, a wybór serów ogromny! – mówi pani Ewa. Głównym składnikiem potrawy będzie jednak nie ser, a sola. Co ciekawe: pani Ewa celowo nie posoli tej… soli, bowiem stara się soli (tej kuchennej) w kuchni używać jak najmniej! – Słony jest ser, pomidory mają w sobie słodycz, a sok z cytryny dopełnia całość swoją kwaśnością i balans smakowy jest idealny – zachwala Wachowicz. Do ryby będzie gotowana brukselka, dodatkowo podsmażona z papryczką chili. Na deser pani Ewa przygotuje ciasto cytrynowe.

INFO

Jeśli nie widziałeś programu na żywo, chcesz lepiej prześledzić przepis lub chcesz gotować z Ewą na żywo - zobacz odcinek na polsatboxgo.pl
POLEĆ ODCINEK

Przepisy z odcinka

Sola w pomidorowo-serowej skórce

W małej miseczce połączyć ze sobą roztopione masło, sok z cytryny i świeżo zmielony p ...

Ciasto cytrynowe

Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, dodając stopniowo 6 żółtek. Następnie dodać sk ...

Wróć do listy odcinków