Na stolnicę przesiać mąkę, wysiekać z zimnym masłem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek. Wbić żółtka, wyrobić nożem, zagnieść, włożyć do foliowego woreczka i schować do lodówki na minimum godzinę.
Ubić pianę z białek, utrwalić cukrem. Pod koniec, szpatułką lub drewnianą łyżką, ostrożnie wmieszać zmielone orzechy włoskie.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Rozwałkować na wielkość tortownicy (średnica 24 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Pierwszy placek ułożyć na dnie formy. Wylać orzechową pianę. Przykryć drugim plackiem.
Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Wystudzić. Na wierzchu rozsmarować powidła. Ale uwaga: bardzo delikatnie, bo placek jest niesamowicie kruchy. Z polewy czekoladowej zrobić esy-floresy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wielka Sobota to ostatni dzień przygotowań wielkanocnych. Ewa proponuje...
Świetny dodatek do wypieków!
Mąkę przesiać na stolnicę...
Mąkę przesiać na schłodzoną stolnicę (najlepsza jest marmurowa lub zimny kamienny bla ...
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać utarte żółtka, ...