Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tarta jagodowa z nutą mięty i lawendy

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, sól i masło. Wysiekać. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Do dołeczka wybić żółtka, wlać wodę i wsypać posiekaną mięte. Wymieszać nożem, po czym rękoma zagnieść ciasto.

Rozwałkować. Wykleić dno i boki formy na tartę (natłuszczonej masłem). Wstawić do lodówki na 30-40 minut.

Po schłodzeniu nakłuć widelcem i przykryć papierem do pieczenia. Wsypać groch lub fasolę lub specjalne kulki do ślepego pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C.

Śmietanę, borówki, cukier i cukier waniliowy, sok z cytryny, jajko i mąkę przełożyć do robota i zmiksować na gładko.

Białka z solą ubić na sztywno. Dodać proszek do pieczenia. Wymieszać. Połączyć z koktajlem borówkowym. Masę należy przygotować tuż przed wyjęciem ciasta z piekarnika, by nie opadła.

Podpieczone ciasto wyjąć z piecyka, usunąć papier z obciążeniem. Na ciasto wyłożyć masę. Posypać borówkami. Ponownie włożyć do piekarnika – tym razem na 20-30 minut.

Udekorować cukrem pudrem i kwiatami lawendy.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 249
Ewa gotuje - odc. nr 249

Skończyły się wakacje, więc ruszamy z nowym sezonem „Ewa gotuje”....

 

Podobne przepisy

Tort tiramisu

Dno foremki (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, od ...

Clafoutis

Owoce pod ciastem naleśnikowym...

Szpajza

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć...

Gruszki z serem kozim

Przykład na to, jak wykorzystać domowe przetwory...

Wróć do listy przepisów